Fiskemat

Recept och mattips

Laxsås. Recept som bör provas:
1 dl cherry
1 grönsaks buljong
värm ihop
släng i 2 dl creme fresh
1dl hackad dill ej för fin hackad
 
perfekt till lax ock potäter
 
hälsningar samuel

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Röka sill
Tag fram fisken från frys dagen innan rökning .Gör en saltlag 10% så ett ägg flyter använd
grovsalt och nitritsalt cirka 70-30% vispa så att allt salt smälter i vattnet lägg i fisken.
Rökdagen lägg fisken på galler för att vattnet skall rinna av cirka en timme.
Träd sedan upp fisken på typ svetstråd nu är den klar att rökas häng in fisken i röken
2 till 3 timmar i 60-80c
 
Samma tillvägagångssätt för att röka Makrill och Laxfiskar när det gäller varmrökt.
Laxfiskar röks på galler stryks skinnsidan med matolja röktiderna varierar på
olika storlek på fisk dock högst 5 timmar på hel fisk
Kallrökt
Lax och öring filé sida skär tre snitt på 3 cm genom skinnet torrsalta så att saltet
väl täcker sidorna slå en sup konjak på sidorna lägg sedan ihop sidorna stoppa
mer dom i en plastpåse sug ut luften knyt och lägg en tyngd över på minst 5 kg
låt ligga ett dygn.Nu är denna del klar så nu förtjänar man kaffe och en konjak
Tag sidorna ur påsen tag av överflödigt salt sidorna skall nu torkas i 6-8 timmar
i 26c skinnsidan stryks med matolja slutligen röks sidorna vid 26-28c i 6-8 timmar
 
Nästa tur till Mellerud följer röken med
Hälsningar från Tommpa. (team Siesta)
------------------------
 

Branteviks sill

1 kg sillfile, - dra av skinnet  Obs obs: Färsk sill
Sillen lägges över natten i 6 dl vatten och 1 dl ättika 24%-ig 
+ 2 matskedar salt (blir som gravad sill)
  
Blanda nästa dag:
5 dl socker och 40 krossade pepparkorn
40 krossade vitpepparkorn
2 stora gula lökar och 2 stora rödlökar
1-2 msk citron-peppar
2 smulade lagerblad
1 stort knippa dill 
Allt blandas först före den avrunna sillen blandas i.
Förvara 2-3 dygn, senn hållbar i minst 14 dagar.


-- hälsningar Siestas 2 gottegrisar.   Smaskens.

--------------------------------


Lindbergbröd, rena medisinen, ett toppenbröd som min chef har fastnat för, men till ett pris som jag ogillade. Nedan kommer dagens tips:
Mail:

Leser at du ikke liker prisen på Dr lindbergs brød i Norge :-)
baka en!

400gr sammalt rug grov
200gr hvetemel
65gr hveteflak
65gr solsikke kjernor
65 gr linfrø
50 gr rugflak
50gr havregryn
10gr johannesbrødkjernemel
30 gr glutenmel
1 ss melasse
1 1/2 ss plante olje
7 dl lunket vann
15-20gr natriumredusert salt
1 ss fruktose
25 gr gjær

løs opp gjær i lunket vann....ha i olje og mellasse.....tilsett resten av vannet og resten av ingridiensene
deigen blir tykk og grøtete.....la stå i en timme
200 grader i 40-60 min
lykke til......sparer litt penger her...men inte arbetet

hilsen Team Lindberg

--------------------------------------------

Fjärilskotletter på benfri lax
 
En fjällad benfri laxfile med skinnet kvar. Skär 2 cm bred skiva ner till skinnet sedan 2cm genom skinnet. Vik ut till "en fisk". Krydda med salt o vitpeppar. Vänd i mjöl/ströbröd blandning.
Vändstek i smör.
Häll över ca: 1 dl vitt vin,en smulad fiskbuljongtärning och 3 dl vispgrädde. Låt puttra någon minut.
Servera med kokt pressad potatis och färsk strimlad gurka. 
 
Mitt mest uppskattade laxrecept. Margoth


------------------------------------

Inlagd lax
500 g skinn och benfri laxfilé
Lag:2 1/2 dl ättikssprit
4 dl vatten
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk krossad svartpeppar
1 kruka färsk basilika
1 1/2 dl salt
4 dl socker
1 skivad gul lök
 Skär laxen i cm-stora tärningar.
Blanda samman alla ingredienser till lagen och häll över laxbitarna.
Låt stå övertäckt kylskåp i 2-3 dygn.

Hälsningar
Thomas
---------------------------------

GRILLAD SANDWICH MED RÖKT LAX, APELSINCREME & BASILIKA

4 PORTIONER

4 skivor gott bondbröd
8 skivor rökt lax, ca 60 g p.p
1 ask philadelphiaost
2 msk koncentrerad apelsinjuice
6 soltorkade tomater, finhackade
4 skivor tomat
1/2 rödlök i ringar
färsk basilika
svartpeppar

Blanda ihop osten, apelsinjuicen och de soltorkade tomaterna. Grilla
brödet i en het grillpanna. Varva alla ingredienser mellan brödskivorna
och krydda med svartpeppar från kvarnen.

FÄRSKPOTATISSALLAD MED RÖKT LAX, HARICOTS VERT, GETOST & KRUTONGER

4 PORTIONER

6 hg färskpotatis, kokt och skuren i bitar
1 hg haricots vert, blancerade
1/2 liten purjolök, strimlad
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 rödlök i strimlor
1 hg getost
400 g rökt lax i skivor
krutonger

Dressing:
2 msk dijonsenap
2 dl matolja
1 msk honung
2 msk vatten

Vispa droppvis i oljan i senapen och honungen. Späd med vatten. Blanda
samman alla ingredienser till salladen utom laxen och krutongerna. Slå
över dressingen och smaka av med lite salt och peppar. Toppa med
laxskivorna och krutongerna. Dekorera gärna med en kvist färsk timjan.
 
 
GRÄDDSTUVAD GRAVLAXPYTT MED ROTFRUKTER & GROVKORNIG SENAP

4 PORTIONER

500 g gravlax i bit
400 g kokt potatis
200 g kokt palsternacka
200 g kokt morot
1 gul lök
3 dl vispgrädde
2 msk grovkornig senap
1 msk socker
salt och svartpeppar

Hacka löken och skär rotfrukter samt gravlaxen i småtärningar. Fräs
löken och grönsakerna i en panna med smör. Tillsätt laxen, grädden och
senapen. Ge ett hastigt uppkok för att sedan smaka av med socker, salt
och svartpeppar. Serveras med en rå äggula.

Hälsningar
Thomas
------------------------------------------------------------------------------------

Uppbevaring av fisk.
Fisk är en färskvara som inte varar för alltid, inte engång i frysboxen.

Här några tips:

Strax efter att fisken har kommit inn i båten startar försämringen, oxidering/härskning. Försök därför att hålla fisken så kall som möjligt under fiskedagen , och i frysen så fort du kan.
Bloda av fisken, det förbättrar kvaliteten,  det räcker med att sticka kniven inn och kapa gälfästet. 
På sommaren kan det vara bra att ta med sig ett par mjölkkartonger eller Colaflasker med is. Varför inte vanliga fryselement. 
Låt aldrig fisken torka eller ligga i solen, täck fisken i baljan eller boxen med en våt handduk. Man får anstränga sig lite för kvaliteten.

I frysboxen:
Det bästa är att frysa fisken hel, med inmat och minst möjligt med sår i fiskköttet. Använd riktig frysplast (All plast är faktisk inte 100% luft/vattentät) och se till att all luft är ute av plaststrumpan. Det är syret i luften som är stora boven med frysning av all typ av mat. Luft  isolerar också, det tar längre tid under infrysningen, torkar också ut fisk-köttet. God inpackning , mycket viktigt.
Själva frysen skall ha minst 18 grader minus, under innfrysningen helst mera, 25 grader.

Glasning av fisken:  Bra, men skapar dålig lukt i frysen (Spill/dropper)

Blockfrysning:  Mycket bra, rena mjölkkartonger går bra att använda för file/småfisk. 

Helfryst (Rundfryst heter det i Norge från laxodlingarna): Det absolut bästa sättet att frysa inn lax/öring för oss trollare. Rör inget på fisken, slemmet och fjäll skall skadas minst möjligt. Bloda av och tvätta den ren, det är allt.
Efter frysning ; stycka den i kotletter före all frost har gått ur fisken. Då får du hela och fina bitar för grillen

Uppbevaringstider:

Fet fisk.                      Lax, sild, makrill---                               4 mnd.
Mager fisk.                 Torsk, sej ---                                        6 mnd.
Fisk                            Saltad/rökt                                            3 mnd
Fisk                            Rom                                                      6 mnd.
Fisk                            Lever                                                    1 mnd.
Fisk                            Skaldjur                                                 2 mnd.
Fisk                            Blockfryst                                            12 mnd

  Max ett år i frysen, blockfryst.
Fisk som har härsknat blir gulaktig och/eller ögonen alldeles vita. Syns det inte direkt så koka upp en liten bit och smaka.
Rimfrost inne paketet är ett täcken på uttorkning och dålig innpackning.
Du dör inte av gammel fisk, men tippset  blir att kasta den.

Einar

-------------------------------------------------

Norska recept, titta under "oppskrifter":  
http://www.best2com.com/

http://www.havbruk.no/fishmeny/normeny.html

Danska:
Till dig som är riktig matglad
och vill ha nå`t i fiskväg som man inte hittar i Svenska receptböcker:
Gå inn på "Övriga länkar"  Klicka på Danmarks småbåtsklubb och Madopskrifter,
Där finns allt du kan tänka dig, plus lite till.    (Allt på dansk)

--------------------
LUTFISK
Julgodis för bantare, (men inte för dig som gillar bacon). Gillar du bacon, läs vidare:

Norsk special:
Koka upp en stor potion lutfisk (mycket försiktigt)
Kryddor: Enbart salt och peppar.
Spröstek mycket bacon i terningar.
Slå baconterningarna och fettet over lutfisken.
Kokt potatis och stark fransk senap.
Det var allt,  ät tills du spicker-----------

Einar

-------------------
Hej
Inlägg på gäddrecept
:
Gäddan ska rensas och fjällas
Salta in den
Lägg den i en ugnsäker form
På med ströbröd
Mycket grädde dvs 3dl++ (här gäller det att slöööösa)
Aldrig fel med smör i formen
Allt detta i ugnen c:a 175 grader i 45 minuter eller till "den berömnda" fenan lossnar
dvs det beror ju på hur stor gäddan var.
Kokt potatis, lite dill .
Använd grädden i formen som sås
Tack för en Kul och Bra sida
Per

-----------------------

Ugnsbakad lax på spenatbädd med parmesanost och grädde:
-800 g färsk lax utan skinn och ben, gärna mittbiten.
(Färsk lax? det måste vara recpt för Stockholmare. Vem använder gammal lax?)
-200 g färsk bladspenat. Det går med frusen också.
-150 g parmesanost, färskriven.
-3 dl vispgrädde.
-salt, peppar från kvarn
-smör till formen

Gör så här:
Tag bort stjälkarna på spenaten. Skölj den och låt den rinna av.
Smöra en eldfast form, salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen. Lägg spenaten  i mitten av formen och
placera laxbiten ovanpå. Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Se försiktigt efter i mitten på laxen att den är klar.
Servera gärna med nykokt färsk bandpasta.

Gourmet-Thomas.
------------------------------------------------------

Världens bästa fisksoppa ?

12 stora torsktungor    ca: 0,3 kg             (Lofotenfisk, svindyrt i Norge, 200;--kr.kilo )
1 stor lever                   ca: 0,3 kg            (     -"-                    -"-               "    -"-       ) 
2 L vatten.

Låt detta småkoka i 20min (endast sjuda) med endast salt och svartpeppar.
Tag upp leveren och krydda den extra med salt och peppar, (lite curry ?) Smaskens som pålegg för nästa dags Vasabrödsmacka.

1 ägg per l bulljong.  (Piska ned äggen under kokning)

Blanda lite Majzenamjöl i ett stort glas riktig grädde och låt det hela få ett lite uppkok.
Spetsa med lite etiksprit och  socker.
Tillsett 1 burk shampioner, mycket strimlat paprika, purjolök, rödkål, morötter-----
(Finns att köpa färdigt som "Thai Mix)

Vasabröd till soppan.


Det är svårt att få tag på torsktungor, tag då vanliga torskbitar, varför inte hela torskhuvudet.

(Varning för biverkan:   "Viagra light")

-------------------------------------------