--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Branteviks sill
1 kg sillfile, - dra av skinnet Obs
obs: Färsk sill
Sillen lägges över natten i 6 dl vatten och 1 dl ättika 24%-ig
+ 2 matskedar salt (blir som gravad sill)
Blanda nästa dag:
5 dl socker och 40 krossade pepparkorn
40 krossade vitpepparkorn
2 stora gula lökar och 2 stora rödlökar
1-2 msk citron-peppar
2 smulade lagerblad
1 stort knippa dill
Allt blandas först före den avrunna sillen blandas i.
Förvara 2-3 dygn, senn hållbar i minst 14 dagar.
-- hälsningar Siestas 2 gottegrisar. Smaskens.
--------------------------------
Lindbergbröd, rena medisinen, ett toppenbröd som min chef har fastnat
för, men till ett pris som jag ogillade. Nedan kommer dagens tips:
Mail:
Leser at du ikke liker prisen på Dr lindbergs brød i Norge :-)
baka en!
400gr sammalt rug grov
200gr hvetemel
65gr hveteflak
65gr solsikke kjernor
65 gr linfrø
50 gr rugflak
50gr havregryn
10gr johannesbrødkjernemel
30 gr glutenmel
1 ss melasse
1 1/2 ss plante olje
7 dl lunket vann
15-20gr natriumredusert salt
1 ss fruktose
25 gr gjær
løs opp gjær i lunket vann....ha i olje og mellasse.....tilsett resten av vannet
og resten av ingridiensene
deigen blir tykk og grøtete.....la stå i en timme
200 grader i 40-60 min
lykke til......sparer litt penger her...men inte arbetet
hilsen Team Lindberg
--------------------------------------------
------------------------------------
Inlagd lax
500 g skinn och benfri laxfilé
Lag:2 1/2 dl ättikssprit
4 dl vatten
1 msk krossad kryddpeppar
1 msk krossad svartpeppar
1 kruka färsk basilika
1 1/2 dl salt
4 dl socker
1 skivad gul lök
Skär laxen i cm-stora tärningar.
Blanda samman alla ingredienser till lagen och häll över laxbitarna.
Låt stå övertäckt kylskåp i 2-3 dygn.
Hälsningar
Thomas
---------------------------------
GRILLAD SANDWICH MED RÖKT LAX, APELSINCREME &
BASILIKA
4 PORTIONER
4 skivor gott bondbröd
8 skivor rökt lax, ca 60 g p.p
1 ask philadelphiaost
2 msk koncentrerad apelsinjuice
6 soltorkade tomater, finhackade
4 skivor tomat
1/2 rödlök i ringar
färsk basilika
svartpeppar
Blanda ihop osten, apelsinjuicen och de soltorkade tomaterna. Grilla
brödet i en het grillpanna. Varva alla ingredienser mellan brödskivorna
och krydda med svartpeppar från kvarnen.
FÄRSKPOTATISSALLAD MED RÖKT LAX, HARICOTS VERT, GETOST
& KRUTONGER
4 PORTIONER
6 hg färskpotatis, kokt och skuren i bitar
1 hg haricots vert, blancerade
1/2 liten purjolök, strimlad
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 rödlök i strimlor
1 hg getost
400 g rökt lax i skivor
krutonger
Dressing:
2 msk dijonsenap
2 dl matolja
1 msk honung
2 msk vatten
Vispa droppvis i oljan i senapen och honungen. Späd med vatten. Blanda
samman alla ingredienser till salladen utom laxen och krutongerna. Slå
över dressingen och smaka av med lite salt och peppar. Toppa med
laxskivorna och krutongerna. Dekorera gärna med en kvist färsk timjan.
GRÄDDSTUVAD GRAVLAXPYTT MED ROTFRUKTER & GROVKORNIG
SENAP
4 PORTIONER
500 g gravlax i bit
400 g kokt potatis
200 g kokt palsternacka
200 g kokt morot
1 gul lök
3 dl vispgrädde
2 msk grovkornig senap
1 msk socker
salt och svartpeppar
Hacka löken och skär rotfrukter samt gravlaxen i småtärningar. Fräs
löken och grönsakerna i en panna med smör. Tillsätt laxen, grädden och
senapen. Ge ett hastigt uppkok för att sedan smaka av med socker, salt
och svartpeppar. Serveras med en rå äggula.
Hälsningar
Thomas
------------------------------------------------------------------------------------
Uppbevaring
av fisk.
Fisk
är en färskvara som inte varar för alltid, inte engång i frysboxen.
Här
några tips:
Strax efter att fisken har kommit inn i båten startar försämringen,
oxidering/härskning. Försök därför att hålla fisken så kall som möjligt
under fiskedagen , och i frysen så fort du kan.
Bloda av fisken, det förbättrar kvaliteten, det räcker med att sticka
kniven inn och kapa gälfästet.
På sommaren kan det vara bra att ta med sig ett par mjölkkartonger eller
Colaflasker med is. Varför inte vanliga fryselement.
Låt aldrig fisken torka eller ligga i solen, täck fisken i baljan eller boxen
med en våt handduk. Man får anstränga sig lite för kvaliteten.
I frysboxen:
Det bästa är att frysa fisken hel, med inmat och minst möjligt med sår i
fiskköttet. Använd riktig frysplast (All plast är faktisk inte 100% luft/vattentät)
och se till att all luft är ute av plaststrumpan. Det är syret i luften som är
stora boven med frysning av all typ av mat. Luft
isolerar också, det tar längre tid under infrysningen, torkar också ut
fisk-köttet. God inpackning , mycket viktigt.
Själva frysen skall ha minst 18 grader minus, under innfrysningen helst mera,
25 grader.
Glasning av fisken:
Bra, men skapar dålig lukt i frysen (Spill/dropper)
Blockfrysning:
Mycket bra, rena mjölkkartonger går bra att använda för file/småfisk.
Helfryst
(Rundfryst heter det i Norge från laxodlingarna):
Efter frysning ; stycka den i kotletter före all frost har gått ur fisken. Då
får du hela och fina bitar för grillen
Uppbevaringstider:
Fet fisk.
Lax, sild, makrill---
4 mnd.
Mager fisk.
Torsk, sej ---
6 mnd.
Fisk
Saltad/rökt
3 mnd
Fisk
Rom
6 mnd.
Fisk
Lever
1 mnd.
Fisk
Skaldjur
2 mnd.
Fisk
Blockfryst
12 mnd
Fisk som har härsknat blir gulaktig och/eller ögonen alldeles vita. Syns det inte
direkt så koka upp en liten bit och smaka.
Rimfrost inne paketet är ett täcken på uttorkning och dålig innpackning.
Du dör inte av gammel fisk, men tippset blir
att kasta den.
Einar
-------------------------------------------------
Norska recept, titta under "oppskrifter":
http://www.best2com.com/
http://www.havbruk.no/fishmeny/normeny.html
Danska:
Till dig som är riktig matglad och vill ha nå`t i fiskväg som man
inte hittar i Svenska receptböcker:
Gå inn på "Övriga länkar" Klicka på Danmarks
småbåtsklubb och Madopskrifter,
Där finns allt du kan tänka dig, plus lite till. (Allt på dansk)
--------------------
LUTFISK
Julgodis för bantare, (men inte för dig som gillar bacon). Gillar du bacon, läs vidare:
Norsk special:
Koka upp en stor potion lutfisk (mycket försiktigt)
Kryddor: Enbart salt och peppar.
Spröstek mycket bacon i terningar.
Slå baconterningarna och fettet over lutfisken.
Kokt potatis och stark fransk senap.
Det var allt, ät tills du spicker-----------
Einar
-------------------
Hej
Inlägg på gäddrecept:
Gäddan ska rensas och fjällas
Salta in den
Lägg den i en ugnsäker form
På med ströbröd
Mycket grädde dvs 3dl++ (här gäller det att slöööösa)
Aldrig fel med smör i formen
Allt detta i ugnen c:a 175 grader i 45 minuter eller till "den berömnda" fenan
lossnar
dvs det beror ju på hur stor gäddan var.
Kokt potatis, lite dill .
Använd grädden i formen som sås
Tack för en Kul och Bra sida
Per
-----------------------
Ugnsbakad lax på spenatbädd med
parmesanost och grädde:
-800 g färsk lax utan skinn och ben, gärna mittbiten.
(Färsk lax? det måste vara recpt för Stockholmare. Vem använder gammal lax?)
-200 g färsk bladspenat. Det går med frusen också.
-150 g parmesanost, färskriven.
-3 dl vispgrädde.
-salt, peppar från kvarn
-smör till formen
Gör så här:
Tag bort stjälkarna på spenaten. Skölj den och låt den rinna av.
Smöra en eldfast form, salta och peppra lite i botten på den.
Salta och peppra laxen. Lägg spenaten i mitten av formen och
placera laxbiten ovanpå. Slå grädden runtom och strö osten ovanpå laxen.
ställ in formen i 175 grader varm ugn och baka laxen i 20 minuter.
Se försiktigt efter i mitten på laxen att den är klar.
Servera gärna med nykokt färsk bandpasta.
Gourmet-Thomas.
------------------------------------------------------
-------------------------------------------