Fiska Vänern runt! 


(En fiskeguide för Vänern av Micke Johansson, ) En "Fiske för Alla" artickel.
Copy rigth

-Skriv något kort om fiskeplatser och boende runt Vänern! 
---föreslog redaktör Albertsson. FFA.
Men hur fasen gör man det utan att missa 80% av sjön?
Snasket med soluppgångar, ylande rullar och trimmade beten får tas vid ett annat tillfälle. Istället tar vi ett varv runt Vänern till några fiskeställen, ramper och stugor.
Först tänkte jag ange GPS-positioner till samtliga fiskeplatser som nämns, men en position ute på frivattnet säger inget om förhållandena på vägen ut eller i området runt positionen.
Vänern är Sveriges största insjö med en yta på 5648 kvadratkilometer vilket motsvarar cirka 905 000 fotbollsplaner! I sjön finns omkring 22 000 öar och skär och åtskilliga grund.
Därför är Sjöfartsverkets Båtsportkort för Vänern märkt WGS-84 en nödvändig investering innan trollingturen. Kortet är anpassat för GPS-systemet och ger tillsammans med din GPS och en gammal hederlig kompass nödvändig koll på läget. Så istället för positioner anger jag närmaste grund, kobbe, ö etc.
När du hittat den på sjökortet är du i närheten av en bra fiskeplats.

För enkelhetens skull börjar vi rundturen på A, som i Askevik på Vänerns östra kant. Utanför Askevik har du några av östra Vänerns mer kända fiskeområden som Fällbanken, Prejbådan och "Ammunitionstippen".
Fisket är ofta bra hela året med toppar just efter islossning på våren och under hösten när fisken från södra delen av sjön kommer knallandes upp mot Brommösund och Fällbanken.
Ett tips! Prova sommartrolling på 20 – 30 meters djup runt "Ammunitionstippen". Askevik har stugor av i olika storlek och standard. Här finns bra sjösättningsramp och väl skyddad gästhamn inne på området nära stugorna.
Du kan därför låta båten ligga kvar i sjön över natten. För information om stugor och sjösättning vid Askevik ringer du o501-514 09.
Norr om Askevik har du Otterbäcken och rampen i gästhamnen, mellan bageriet och bensintappen. Ytterligare en ramp finns vid vändplanen på Harpunvägen mitt för Folkets Hus.
Behöver du någonstans att bo ringer du vandrarhemmet i Gullspång på tfn 0551- 207 86. Fisket utanför Otterbäcken börjar du lämpligen vid Geten ca en distans nordväst Storön. Härifrån fiskar du dig sedan sydväst mot Släthäll och Fällbanken.

Inte långt från Gullspång finns sjön Skagern. Här sjösätter du vid Otterberget eller Vårbo Grind. På Skagern trollar man efter lax, öring, gädda och gös.
Sjön är tidvis jäkligt svårfiskad och fiskekunskaperna sätts rejält på prov. Vi har lyckats bäst soliga och lite blåsiga dagar i området runt storgrund. Bäst har blå/silver och skarpare färger än för Vänern fungerat.
Stuga kan hyras på Otterbergets camping (tfn 0506-331 27). För Information om fiske och fiskekort skickar du ett mail till fiskevårdsområdets ordförande och tillika gamle trollingmästaren Torgny Forsberg på långa @dressen lena.m.forsberg@gullspang.mail.tfnia.com

Från Skagern åker vi vidare mot norr på väg 64. Sväng av vid Nybble och följer skyltningen mot Kilsudden och Baggeruds Fiske & Vildmarkscamp. Här bor du i en äldre gårdsbyggnad med flera sovrum och gemensamt allrum och kök. Perfekt för fiskesnacket!
Rum bokas hos Gunnar Johansson på 0550-400 29 eller 070-526 76 65. Närmare de populära fiskeplatserna utanför Kristinehamn än så här kommer man inte landvägen. Från rampen ut till fisket är det bara 300 meter, knappast lönt att dra på gasen! Strömmen som sveper runt udden medför att Baggeruds ramp troligen är den sista som kung Bore bommar igen. Stranden söder om rampen för osökt tanken till Vättern och landfisket där. Trollar du dig norr ut från Baggerud passeras först Furuhallen sedan Olyckan och tilll sist Lakholmen där du viker av västerut mot Sjöhällan.
Öster om Sjöhällan finns ett grundområde där topparna ligger på 6-8 meter djup, så se upp med loden! Från Sjöhällan fiskar vi oss gärna söder ut i en vid båge runt grundområdet ned mot Furuhallen.
Söder om Baggerud kan det vara värt att prova fisket utanför Piperhallen ned mot Medhamn, samt området utanför Kilsudden och Gåsskär.
Höstfisket utanför Kristinehamn börjar normalt någon vecka senare är fisket utanför Askevik och Brommö. Ett alternativ till Baggerud är rampen vid Kapurja i Kristinehamn. Hit hittar du enkelt genom att följa skyltningen ut mot Picassos monument. Övernattning fixar turistbyråns trevliga tjejer åt dig, slå dem en signal på 0550-881 87 får du se.

Nästa anhalt på turen blir Hammarö och Hammarö Turistcenter vid Mörudden.

På tfn 054-51 77 11 bokar du 2- eller 4-bäddstugor. Intill campingen ligger Möruddens båtklubb med bra ramp och har du tur kan du mot billig penning låna båtplats för några nätter. Annars är det Lillängshamnen i centrala Skoghall som gäller. Hamnen har två ramper, den yttre är oftast isfri långt in på vintern. Den kanske bästa anledningen till att besöka Lillängshamnen är Franssons Fiskbod.
Går fisket dåligt, vilket konstigt nog inträffar även på Vänern kan Fransson rädda din image. Se bara upp vilka arter du köper, det är dumt att riskera trovärdigheten som storfiskare!
När båten väl är i sjön kan fisket börja fisket vid Storgrund väster om Hammaröns södra udde. Trolla sedan ned mot V. Skaggrisens grund och vidare söder ut mot Klacken och Afhildsgrund.
Eventuellt går du om vädret tillåter vidare mot Tärnan eller vik av åt nordväst upp mot Sten Kalles grund. Ca 8 distans öster om Hammarö, halvvägs till Baggerud, ligger Härögrunden och Högensgrundet. Till och från kommer det rapporter om lyckade fisken från detta område. Om fisketuren till Hammarö varit lyckad kan fångsten lämnas för rökning hos Fransson.

Sydväst om Hammarö har du fisket utanför Grums och Liljedal. Grund som Bäröskären, Sydpynten och Vårtan kan ge bra utdelning framförallt sent på hösten då lax och öring följer siklöjan in i området. Området utanför Stavik på Värmlandsnäs är värt ett besök.
Söder om Stavik säger ryktet att landfiske efter lax är fullt möjligt. På Vandrarhemmet Prästgården i Häggvik tfn 0555-310 45 finns bra boende. Har du tur möter du gamla prästfrun som sägs spöka i kåken. Från vandrarhemmet är det bara tio minuter till grusrampen i Liljedal eller den asfalterade vid Sportfiskecenter i Grums.

I Liljedal kan du hyra 4-bäddstuga på Buda Gård tfn 0555-914 14. Norr om Grums har någon vänlig själ placerat sjön Värmeln som ett alternativ till stugvärmen blåsiga dagar.
För aktuell fiskeinformation, mer övernattning, båtplatser och fiskevatten ring Stefan Simon på
Wermlands Sportfiskecenter i Grums tfn 0555–68 90 66. Stefan är kunnig metare och kan ge värdefulla tips om metet i Grums och Karlstad med omnejd.

Från Grums tar vi oss ned mot Ekenäs på Värmlandsnäs. Om du som jag är rädd om båten är det vägen över Säffle som gäller, den enda asfalterade ut till Ekenäs. Rampen vid Ekenäs är lätt att hitta till vänster efter kiosken vid vändplanen och vägs ände.
Utanför Ekenäs ligger Lurö skärgård åtkomligt mellan Värmlandssjön och Dalbosjön. Söder om Ekenäs hittar du på sjökortet S-. och N. Hökön, härifrån följer man förslagsvis djupkanten på östra sidan upp mot Måksär och Gaperhult. Ett alternativ är att gå ut till Djurö och trolla den djupkant som följer öns västra sida och vidare ned mot Lurö Bratt.
Väster om Ekenäs öppna sig Dalbosjön och fisket utanför Körtungens SV grund. Härifrån fiskar du dig söderut mot Pålgrund eller mot Skarven i Väster.
Tyvärr är det ont om övernattningsmöjligheter vid Ekenäs, men slå Bengt Örnvald en signal på 0533-231 65, han kan ha stugan i ordning.
Annars blir det till att åka tillbaka till Säffle och Duse Uddes fina stugor för övernattning (tfn 0533-420 00).
Vilket osökt ger mig en anledning att övergå till fisket i den här delen av Dalbosjön. 500 meter innan Duse Udde camping ligger infarten till rampen. Ett väl skyddat läge inne i Byälvens mynning gör dig oberoende av vädret. Fisket inleds med fördel redan i Byviken, varför inte mellan Getryggens grund och Galten?
I vikens mynning ligger Båtsmans grund på lur 5 meter under ytan, så se upp med loden! Byälven och Byviken är känt för sitt fina gösfiske, tyvärr har beståndet minskat under senare år. Om det är det allt klarare vattnet eller det omfattande nätfisket i viken som är orsaken får experterna tvista om.
Öster om Byviken fiskar du dig från Stenholmsgrund upp mot Vittenskär. Ungefär 2 distans söder om Vittenskär vid positionen Lat 58’59’900 och Long 12’56’880 finns ett intressant område med djup mellan 6 och 71 meter. Sugen på att plana? Dra på ned till Nygrund, fiska därifrån söderut mot Klasgrund och Klasbådarna.

Väster om Byviken ligger Busegrunden och Åmål som satsar stort på fisketurism. Kanske det är dags att utnämna Åmål och Örnäs Camping till "nya trollingens Mecca", åtminstone i Dalbosjön. "Gamla Mecca", Mellerud, är tyvärr på efterkälken när det gäller servicen till gästerna.
Örnäs camping har fina 2 till 6- bäddsstugor, rensbod, gästbrygga och ramp. På piren som skyddar ramp och brygga har en rad enklare stugor och längst ut en bastu byggts! Mumma för sönderblåsta vintertrollare.

I Åmåls inre hamn, A-hamnen, finns ytterligare en bra ramp. På höjden bakom A-hamnen ligger vandrarhemmet. Fisket i öster utanför Åmål är i stort sett samma som för Säfflefiskarna. Därför fortsätter vi från Busegrunden där vi slutade tidigare.
Från "Busarna" fiskar du dig söder ut mot Mjölnargrund. På vägen kan det löna sig med en sväng runt det 9,2 metersgrund som ligger vid positionen Lat 59’01’700 och Long 12’48’620.
Söder om Mjölnargrund har du Harehalsgrund och hela kanten utanför Tössebäcks skärgård.

Mellerud eller närmare bestämt Sunnanå hamn blir nästa anhalt efter väg 45. Stugan bokar du på Vita Sandars camping (tfn 0530-122 60), ca 4 km söder om hamnen.
I Dals Rostock, någon mil väster om Mellerud finns Kroppefjälls vandrarhem (tfn 0530-230 45).
Utan Håfreströms FK och klubbens ordförande Einar Pettersens engagemang för fisket på orten vete sjutton om det vart möjligt att sjösätta trollingbåten i Sunnanå hamn idag.
Välbekanta och idag smått klassiska fiskeplatser som Jeppes grund, Hjortens Udde, Toppgrund och Kräklingarna lockar besökare till Sunnanå året om, och erbjuder än i dag mycket bra fiske.
När fisketrycket vid de "inre" grunden är på topp kan en tur ut till området ca 1,5 distans norr om Rullstensgrund eller till Megrund, mitt i Dalbosjön rädda dagen.
I Sunnanå tog för övrigt svensk trolling i modern form fart för cirka 15 år sedan. Förutom fisket har Einar två favoritsysslor. Endera jagar han Melleruds lokalpolitiker runt torget eller så sitter han framför datorn och sköter Vänerns fiskeinformationen på  www.trollingensmecka.se
Hos Einar hittar man senaste nytt från fisket runt Vänern. Vill du göra "gubben" riktigt glad  så sänd honom en rapport om ditt fiske på Vänern eller från övriga vatten i området. @dressen är:
einar@trollingensmecka.se

Söder om Mellerud har vi Sikhall och vårfisket runt Gälleudde. I Sikhall har du två ramper, en ut mot sjön och en skyddad inne i viken.
Stugor finns på Sikhalls camping, (tfn 0521-372 44), några hundra meter från hamnen.
Vänersborgsviken är grund och allt eftersom vattnet värms upp på våren flyttas fisket efter lax och öring upp mot de djupare områdena norr om Hjortens udde.
Ett tips för vårfisket! Pröva strömkanten utanför Dalbergsåns mynning upp mot Hjortens udde. Under hösten är fisket längst in i viken runt Halleberg och området vid "älvsuget", inloppet till Göta älv, bra. "Älvsuget" är inget trollingvatten, det är grunt, strömt och stenigt. Här är det spinn, mete och fluga från land eller båt som gäller.
Du tar dig hit från ramperna inne i Vänersborg. Framförallt rampen vid Sanden nedan Dalbobron är värd ett besök.

På Halleberg kan du besöka Hallsjön, Västsveriges kanske populäraste put&takefiske. Mer information om fisket runt "älvsuget", Vänersborgsviken och Hallsjön får du av Erling "Pålle" Paulsson på tfn 070-558 59 34.
Tyvärr lämnar jag ett av sjöns bättre områden för gädda och gös åt sidan.
Sträckan mellan Vänersnäs och Hindens rev saknar idag bra ramper De få tillgängliga är grusramper i uselt skick. Istället tar vi väg från Vänersborg 44 till Lidköping.
I första rondellen tar vi vänster och följer skyltningen ut mot Läckö slott och Kållandsö. Någon kilometer efter Otterstads kyrka svänger vi vänster mot Spikens fiskeläge.
Här finns en bra ramp, om än lite hal och brant för de större ekipagen. Boende bokar du enklast via turistbyrån i Lidköping på tfn 0510-77 05 00. Under flera år har det diskuterats fram och tillbaka runt byggande av att "fiskestugor" vid Spiken. Något vi får hoppas blir av snarast, för enkelt boende nära vattnet saknas idag på Kållandsö. Fiskevattnen runt Kållandsö är annars välbesökta av många trollare. I väster är det kanten från Pålgrund ned mot Klasgrund och Måkens tre grundtoppar som genom åren fyllt åtskilliga dygnskvoter.
Öster om Kållandsö kan det vara värt att göra en tur från Läcköskär mot öster till grundområdet vid positionen Lat 58’41’620 och Long 13’21’380 och sedan vidare mot norr, till Storebank eller tillbaka västerut mot Milskär. Några vikar väster om Spiken har du rampen vid Hörvikens Marina. För att hitta hit svänger du vänster vid Otterstads kyrka, efter knappa 5 km finner man sedan infarten till marinan på höger sida vägen.

Från Kållandsö är det sjövägen inte långt över till Kinnekulle och dubbelrampen i Hönsäters hamn vid Hällekis. Landvägen blir lite längre eftersom du måste runda Kinneviken.

På väg till Hönsäter passerar vi Källby.
Hamn och ramp ligger i kanten av sommarstugeområdet någon kilometer nedanför Dafgårds fabrik.
Källby är ett bra alternativ till Hönsäter för den som tänkt sig en tur ut till vårfisket inne i Kinneviken.
Hällekis och Hönsäters ramper är under våren en av Vänern mest besökta.
Under senare år har tyvärr Kinneviken allt mer betraktats som transportsträcka ut till "säkra" ställen runt Kållandsö. Ett tidvis riktigt bra närfiske nedanför Kinnekulle har "glömts bort"! Utanför Hönsäter börjar nämligen fisket så snart du lämnat farledsmarkeringen bakom dig.
Fiska området sydväst Hönsäters inlopp ned till Storgrundet och Råbäcks gamla stenhamn. Utanför Storgrundet fiskar vi åt nordväst och grunden vid positionen Lat 58’41’380 och Long 13’21’960.Ett alternativ är rutten från Hönsäter i rakt nordlig riktning mot grunden vid positionen Lat 58’41’940 och Long 13’25’000, där viker vi av åt öster och fiskar längs djupkanten utanför Dagskärsgrunden eller så fortsätter vi ut mot norr och Storebanken innan hemfärden. Svängen till Dagskärsgrunden gav några vänner en placering bland de 10 bästa i –99:års Kinnekulleträff.
Övernattning i Hällekis ordnar du på Falkängens vandrarhem (tfn 0510-400 85) eller i stugorna på campingen ett par kilometer från orten, telefonnumret hit är 0510-441 02.
Tyvärr saknar campingen egen ramp idag, men eventuellt byggs en inom något år.
Efter besöket i Hällekis beger vi oss upp till Mariestad där det finns ramper i Östra hamnen och vid Ekuddens Camping. 

Vid Ekudden finns stugor att hyra på telefon 0501-106 37. För att trollingfiska lax och öring utanför Mariestad måste du ut ur Mariestadsfjärden, förbi Onsö till området mellan Dagskärsgrunden i väster och grunden mellan Brommö och Djurö i norr. Fisket norr om Brommö, mellan 9-metersgrundet vid positionen Lat 58’52’550 och Long 13’44’620 och Brommö NV grund har gett mig några fina firrar.
Tillgängligheten till området kommer att förbättras rejält när den sedan länge efterlängtade rampen vid Låxhall på Torsö i Brommösund blir färdig under våren / försommaren 2000.
På Torsö finns en 4-bäddsstuga att hyra vid Fågelviken och Torsö camping. Ring Arne på tfn 0501-213 15 för bokning. På campingen finns en ramp som tyvärr inte är helt okej, med lite otur kan trailern bli hängande på skarven mellan asfalt och stål, så se upp!
Öster om Mariestad tar vi in på väg 64 för att nå Sjötorp som är slutmålet för vår rundtur. Väl framme i Sjötorp svänger man in vid ICA-butiken och följer vägen genom villaområdet ca 200 meter. Efter villorna ser du rampen till vänster.
Parkeringen intill rampen är närmast obefintlig så räkna med att ställa bil och trailer utanför området.

Från Sjötorp når du enklast fisket utanför Torsö genom farleden mellan Torsö och Kalvöarna. Mellan öarna gäller det att ta det lugnt och följa farleden. Den som genar får garanterat investera i ny propeller!
Om du tagit dig genom farleden med båten i behåll kan fisket börja vid Positionen Lat 58’52’170 och Long 13’48’360. Platsen är "lilla" 7-metersgrundet utanför Laxhallarna. Sedan är det bara att välja fisket i väster vid Brommö eller i norr längs Prejbådan och Fällbanken. Om det blåser frisk nordan! Testa "tröstfisket" i lä öster om Kalvöarna, mellan Kollagrund och Kvarnhällarna.
Övernattning finns på Sjötorps Vandrarhem (tfn 0501- 51122) och Askeviks Camping där vi började vår tur.
Kanske är du vid det här laget jäkligt trött på Vänerns lax och öring och känner för ett gös- och gäddfiske? Därför avslutar vi med Sjön Viken ett par mil "uppåt" Göta Kanal. Viken har nyligen öppnats för trolling och har bra bestånd av gädda och gös. Bor gör du på Tåtorps vandrarhem (tfn 0506-530 86) eller vid Brosundet hos Åke Andersson (tfn 0506-410 39). För information om fiske fiskekort och ramper slår du en signal till Bernt Holmgren (tfn.0506-510 80).
Som tröst för dig som orkat läsa ända hit kan jag berätta att på  www-pp.hogia.net/einar, hittar du förutom Einars fiskeinformation,  fakta om cirka 30 Vänerramper, rutter med GPS-positioner, redskapshandlare, båtservice och mer boende samt en del annat som underlättar turen till Vänern. 

Micke Johansson.  (Copy rigth)

(Ovan artickel är ett första utkast och ej redigerat )